Minecraft


                         MİNECRAFT

  Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 2 ve 3 boyutlu oynanabilen bir oyundur. Programın ilk sürümleri Markus "Notch" Persson tarafından yazılmıştır ve Notch'un kurduğu Mojang şirketi çatısı altında geliştirilmektedir. Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır. Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $'a Microsoft'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: Pocket Edition (mobil sürümü), Computer Edition (bilgisayar sürümü) ve Console Edition (konsol sürümü). Son olarak oyunun 1.8.9 sürümü çıkmıştır.
Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Klasik (Classic)'dir. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.
1. Klasik (Classic), size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (Tarayıcı ortamında oynanır ve güncelleme desteği kesilmiştir.).
2. Tam Sürümde ise beş adet oyun tipi bulunur;
  • Hayatta Kalma (Survival): Bu modda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz.Hayatta Kalmada bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz (aslında 64000x64000) olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir. /gamemode 0 veya /gamemode survival komutlarıyla bu moda geçilir.
  • Zorlayıcı (Hardcore): Normal Hayatta Kalma kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur, tüm eşayalarınız silinir ve baştan başlarsınız. Ayrıca oyun zorluğunu değiştiremez hep zor modla eşdeğer olan zorlayıcı zorluk derecesinde oynarsınız. Hile kullanarak bu moda geçilemez.
  • Yaratıcı (Creative): Oyundaki her tür malzemeyi kullanarak Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar.Yaratıcı modda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz (Katman kayası dahil). /gamemode 1 veya /gamemode creative komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı görünmez olursunuz.
  • Macera (Adventure): Bloklar yalnızca doğru aletlerle kazılabilir (Eski sürümlerde hiç kazılamaz). Bunun sebebi Adventure Türkçe karşılığı olan macera olmasıdır yani bu modla macera yaşarsınız. İnternette birçok Adventure Map bulabilirsiniz. Adventure'da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Bir oyuna Macera modunda başlayamazsınız. /gamemode 2 veya /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir.
  • İzleyici (Spectator): 1.8 güncellemesi ile eklenen bir oyun modudur. Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı doğma, yaratılma mekaniklerini etkileyecektir. Yaratıkların üstüne tıklanıldığında yaratığın dünyayı nasıl gördüğüne bakabiliriz. /gamemode 3 veya /gamemode spectator komutu ile geçilir.
Oyunun görüntü kalitesi aynı dönemde yapılmış diğer oyunlara göre çok düşüktür fakat Doku Paketleri (Texture Pack) adı verilen dosyalar ile biraz daha iyi ve şekilli olabilir. 1.7 sürümü ile Doku Paketi karıştırabilmekteyiz. Ayrıca 1.6 sürümünde gelen bir yenilik olan Resource Pack (Kaynak Paketi) ile görüntü ile birlikte ses de değiştirilebilir.
                                                    
                          BOYUTLAR

  • Dünya (Overworld) : Çoğu hayvanın, yaratığın ve sizin doğduğunuz yerdir. Hayatınızı burada kurmalısınız çünkü madenler vb. sadece burada çıkmakdadır.Overworld'da 32 mob kendiliğinden spawnlanabilir.7 maden kendiliğinden oluşabilir.
  • Son (The End) :Endermanlar ve Ender Ejderhası buradadır. Burada end taşı ve obsidyenler bulunur.Ender Ejderhası öldüğü zaman End'in dünyaya geçiş portalı çıkar. Ender gözü sizi End portalının yanına götürür. End Portal bloklarının üstüne ender gözlerini koyun ve End'e gidin. Giderken balkabağını kafanıza takın. O zaman Enderman'ler size saldırmaz. Ayrıca End'de yatmaya çalışırsanız yatak patlar.The End'de 2 mob kendiliğinden spawnlanabilir.Ayrıca 1.9 sürümü ile birden fazla Ender Ejderhası ve End Şehri oyuna eklendi.
Nether Portal
  • Cehennem (Nether) : Burası cehennem taşı ve lavlarla kaplıdır. Zombi Domuzadam, Ghast, Blaze, Magma Küpü ve Wither Skeleton burdadır. Bazen Skeleton'da olabilir.Ghast havada uçar ve ateş topu atar. Blaze ise alev topu fırlatır. Obsidyen ile kapı oluşturarak Nether'a gidebilirsiniz. End de de olduğu gibi Nether'da da uyursanız yatak patlar.Nether'de 6 mob kendiliğinden spawn olabilir.1 maden kendiliğinden oluşabilir.
  • Hiçlik (Void) : Her ne kadar tam olarak boyut sayılmasa da Overworld'den farklı bir yer olduğu için boyut kabul edilir. Oraya ancak Creative modda gidilebilir. Dünyada 1-4'üncü katmanlarda bulunun Bedrock (Katman Kayası) adlı bloğu kazarak oraya ulaşabilirsiniz. Orada sadece boşluk vardır ve aşağıya düşerseniz ölürsünüz.Hiç bir şey yoktur.
  • Not: Aether(Cennet) Aether ve Aether 2: Genesis Of The Void modu tarafından eklenen bir boyuttur. Normal Minecraft(Vanilla)'da bulunmaz.

                                                            MADENLER

  • Kömür : Yüzeyde veya dağlarda bulabileceğiniz gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilirsiniz. Çıkarabilmek için elinizde en azından tahta kazma olması gereklidir. Çubuk ile birleştirerek (Çalışma masasında çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin (64. kare) üstünde bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 - 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür cevheri bir arada bulunabilir. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %1.25’i kömürdür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 29. karedir.9 Kömür ile kömür bloğu yapabilirsiniz.
  • Demir : Ne çok nadir nede çok fazla bulunan bir madendir. Haritanın sadece alt yarısında (0 - 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma gerektirir. Kırdığınız takdirde Demir Cevheri düşer. Kullanabilmek için Demir Cevheri'ni fırında eriterek Demir Külçesi elde etmeniz gerekir. Pek çok minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması , dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. Demir eşya ve araç gereç yapımında en çok kullanılan madenlerden biridir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir.Kömürlerin yanında da bulunabilir.Demir Golem yapmak istiyorsanız 36 tane demir külçesine ihtiyacınız vardır.9 Demir ile demir bloğu yapabilirsiniz.
  • Lapis Lazuli : Çok işlevi olmayan bir madendir. 1.8 veriyonundan itibaren büyü masasında büyü yaparken yapabileceğimiz büyü seviyesini ayarlar. Her büyü yaparken büyü masasına en fazla 3 adet lapis lazuli konulabilir. Sadece 0 - 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma gereklidir.Kırıldığı takdirde 4 - 8 arası Lapis Lazuli düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direk kullanılabilir. Lapis Lazuli 30. bloğun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Diğer bir kullanım alanı renkli yün üretimidir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir.Kurtların tasmasınıda lapis lazuli ile boyayabilirsiniz.9 Lapis Lazuli ile laciverttaş bloğu yapabilirsiniz.
  • Altın : Haritalarda 0 - 32 kare arasında , özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Kullanabilmek için fırında eritip Altın Külçesi'ne dönüştürmek gereklidir. Aynı zamanda Zombi Domuzadam’lardan düşen Altın Parçaları'ndan 9 tanesi birleştirilerek Altın Külçesi elde edebilmekte mümkündür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir.Altın zırh bakımından kötüdür fakat altın elma ve altın havuç için önemli bir madendir.9 Altın ile altın bloğu yapabilirsiniz
  • Elmas : Genel olarak oyundaki en değerli madenlerden biridir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 - 10. bloklar arasında rastlanır. 0 - 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Elmas avına giderken özellikle yanınıza “Servet” özelliği olan bir kazma ile (kendisi kırdığınız bloktan 1'den fazla eşya alabilmenizi sağlar. Örneğin Servet III özelliği olan bir kazma bir elmas cevheri kırdığında 4 elmas düşebilir.) gitmeniz önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir.Bulunma olasılığı düşüktür.9 Elmas ile elmas bloğu yapabilirsiniz.
  • Kızıltaş : En alttan 0 - 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir Kızıltaş Cevheri'nden 4-5 Kızıltaş düşer. Kızıltaş olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve elektrik ileten devreler kurabilirsiniz. Ayrıca kızıltaş iksir yapımında da kullanılabilir. 0 - 14 kare arasında kızıltaş bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda kızıltaş cevheri üzerine sağ ya da sol fare tuşu ile tıklar ya da üzerinde zıplarsanız 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir. Birçok sistem ve devre yapımında kullanılır.
  • Zümrüt : Oyunun en nadir bulunan madenlerinden biridir. Kırmak için en azından Demir kazma gereklidir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir kullanımı bulunmamaktadır. Genellikle yükseklik olarak 29. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Sadece Extreme-Hills biyomlarının bulunduğu yerlerde madenlerde sıkça rastlanır. Başka bir biyomda bulunmaz. Sadece tek blok halinde bulunur. Fırında eritilmesine gerek kalmadan kullanılabilir.Tüm köylerin para birimidir.Mineshaft'ta bulunabilen madendir.Lapis Lazuli ile yan yana bulunabilir.9 zümrüt ile zümrüt bloğu yapabilirsiniz.
  • Kuvars :Oyuna 1.5(1.5.X Kızıltaş Güncellemesi) versiyonunda eklenmiştir. Nether'da bulunan tek madendir. Bloğunun 3 çeşidinin (Normal, Dik, Keskin) dışında basamak ve merdiveni bulunur. Bloğu 4 tanesiyle yapılır. Ayrıca güneş sensörü ve kızıltaş karıştırıcı yapımında kullanılır.



Share on Google Plus

About kerembaba

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder